Els xatbots seran els professors dels teus fills?
Les noves eines d'intel·ligència artificial podrien fer realitat un somni de Silicon Valley: robots personalitzats per a l'aprenentatge escolar
Nova YorkSal Khan, director general del grup educatiu sense ànim de lucre Khan Academy, va oferir una apassionant xerrada la primavera passada en què va predir que els xatbots d'intel·ligència artificial (IA) aviat revolucionarien el sistema educatiu. "Estem a la cúspide de l'ús de la IA per al que potser és la transformació més gran i important que hagi passat a l'educació", va afirmar Khan, que ha fet classes en línia a milions d'estudiants. "I ho farem oferint a tots els estudiants del planeta un increïble tutor personal d'intel·ligència artificial".
Els vídeos de la conversa sobre el bot tutor de Khan van acumular milions de reproduccions. Poc després, els executius del sector tecnològic, entre ells Sundar Pichai, director executiu de Google, van començar a fer prediccions similars en l'àmbit educatiu. "Crec que, amb el pas del temps, podem donar a tots els nens i persones del món –independentment d'on es trobin o d'on provinguin– accés al tutor de IA més poderós", va afirmar Pichai en un pòdcast de Harvard Business Review unes setmanes després de la xerrada de Khan. (L'any passat, Google va presentar un xatbot d'intel·ligència artificial anomenat Bard. A més, va donar més de 10 milions de dòlars a la Khan Academy).
La visió de Khan dels robots tutors prové, en part, d'un somni que va tenir Silicon Valley durant dècades: plataformes d'ensenyament automatitzades que personalitzen les classes al moment per a cada estudiant. Els defensors asseguren que desenvolupar aquests sistemes ajudarà a tancar les bretxes d'èxits a les escoles perquè oferiran ensenyament pertinent i individualitzat als nens amb més rapidesa i eficiència que els professors humans.
A la recerca d'aquests ideals, al llarg dels anys les empreses tecnològiques i filantròpiques han instat les escoles a adquirir un ordinador portàtil per a cada nen, han advocat per plataformes de tutorials en vídeo i han finançat aplicacions d'aprenentatge que personalitzen les classes dels estudiants. Algunes intervencions en línia sobre matemàtiques o literatura han tingut efectes positius, però molts esforços tecnològics en l'àmbit educatiu no han demostrat reduir gaire les bretxes d'èxits acadèmics o millorar els resultats dels estudiants com els índexs de graduació del batxillerat.
Ara la propagació de les eines d'IA generativa com ara ChatGPT, que pot proporcionar respostes a preguntes de biologia i capaç de generar informes de lectura de llibres que semblen escrits per humans, està renovant l'entusiasme per l'educació automatitzada, tot i que els crítics adverteixen que no hi ha evidències que sustentin la idea que els robots tutors transformaran l'educació per a bé.
Alguns executius de l'àmbit tecnològic preveuen que, amb el temps, els professors robots tindran la capacitat de respondre als estudiants i inspirar-los com ho fan els professors humans. “Imagina't que poguessis donar-los aquest tipus de professor a tots els estudiants les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, quan volguessin i de franc”, va apuntar Greg Brockman, president d'OpenAI, l'estiu passat en un episodi del pòdcast Possible. (El coamfitrió del pòdcast és Reid Hoffman, un dels primers inversors a OpenAI). "Segueix sent una mica ciència-ficció", va afegir Brockman, "però és molt menys ciència-ficció del que solia ser".
Els crítics
Tot i això, alguns investigadors de l'àmbit educatiu afirmen que els centres escolars haurien de desconfiar de l'enrenou al voltant de l'ensenyament assistit per IA. En primer lloc, assenyalen que els xatbots d'IA inventen coses sense objeccions i podrien donar als alumnes informació falsa. Convertir les eines d'IA en un pilar de l'educació podria posar les fonts poc fiables a la categoria d'autoritats a l'aula. Els més crítics també afirmen que els sistemes d'IA poden tenir biaixos i sovint ser ganduls, fet que impedeix a professors i alumnes entendre exactament com elaboren les seves respostes els xatbots.
De fet, les eines d'IA poden tenir efectes perjudicials o “degeneratius” en l'aprenentatge dels alumnes, assenyala Ben Williamson, professor del Centre de Recerca en educació digital de la Universitat d'Edimburg. "Hi ha pressa per proclamar l'autoritat i la utilitat d'aquest tipus d'interfícies de xatbot i dels models lingüístics subjacents que les alimenten", afirma Williamson. "Però encara no hi ha proves que els xatbots d'IA puguin produir aquests efectes". Una altra de les preocupacions és que l'enrenou al voltant dels tutors xatbot d'IA no provats podria desviar l'atenció d'intervencions més tradicionals centrades en l'ésser humà, com ara l'accés universal a l'educació preescolar, que han demostrat augmentar els índexs de graduació dels estudiants i assistència a la universitat. També preocupa que algunes empreses d'IA puguin utilitzar els materials que introdueixen els educadors o els comentaris que fan els alumnes per a les seves pròpies finalitats comercials, com ara millorar els seus xatbots.
El primer debat: la dècada dels 60
De fet, aquesta no és la primera vegada que els reformadors de l'àmbit educatiu han defensat eines d'ensenyament automatitzades. A la dècada de 1960, els seus defensors van predir que els dispositius mecànics i electrònics anomenats “màquines d'ensenyament” —que estaven programats per fer preguntes als estudiants sobre temes com ortografia o matemàtiques— revolucionarien l'educació.
Tot i això, a diferència de les antigues màquines d'ensenyament del segle XX, els xatbots d'IA generen respostes instantànies a estudiants individuals en llenguatge conversacional. Això vol dir que poden ser divertits, atractius i interessants. Alguns entusiastes preveuen que els robots tutors d'IA es converteixin en companys d'estudi que els alumnes puguin consultar tranquil·lament sense avergonyir-se'n. Si les escoles adoptessin àmpliament aquest tipus d'eines, podrien modificar profundament la manera d'aprendre dels infants. Això ha inspirat alguns antics executius de les grans empreses tecnològiques a passar-se a l'àmbit educatiu. Jerome Pesenti, exvicepresident d'intel·ligència artificial de Meta, ha fundat recentment un servei de tutoria anomenat Sizzle A.I. El xatbot d'IA de l'aplicació utilitza un format d'opció múltiple per ajudar els estudiants a resoldre problemes de matemàtiques i ciències. Per part seva, Jared Grusd, exdirector d'estratègia de l'empresa de xarxes socials Snap, va cofundar una empresa emergent d'escriptura anomenada Ethiqly. El xatbot d'intel·ligència artificial de l'aplicació pot ajudar els estudiants a organitzar i estructurar els seus assajos, així com donar-los la seva opinió sobre la redacció. El grup educatiu Khan és un dels defensors més visibles dels bots de tutoria. Khan Academy va presentar l'any passat un xatbot d'IA anomenat Khanmigo específicament per a ús escolar. Està dissenyat per ajudar els estudiants a pensar i resoldre problemes de matemàtiques i altres assignatures, no per fer la feina escolar per ells.
El sistema també emmagatzema les converses que els alumnes mantenen amb Khanmigo perquè els professors puguin revisar-les. El lloc adverteix clarament els usuaris: “De vegades, Khanmigo comet errors”. Escoles d'Indiana, Nova Jersey i altres estats estan provant el xatbot tutor. La visió de Khan dels bots de tutoria es remunta, en part, a llibres populars de ciència-ficció com L'era del diamante, una novel·la ciberpunk de Neal Stephenson. En aquesta novel·la, un dispositiu imaginari semblant a una tauleta és capaç d'ensenyar a una jove òrfena exactament el que necessita saber en el moment exacte, en part perquè pot analitzar instantàniament la veu, l'expressió facial i l'entorn.
Khan va predir que d'aquí a cinc anys aproximadament, els bots de tutoria com Khanmigo podrien fer alguna cosa similar, amb salvaguardes de privadesa i seguretat establertes. “La IA només podrà mirar l'expressió facial de l'estudiant i dir: «Escolta, crec que estàs una mica distret en aquest moment. Concentrem-nos en això»”, va dir Khan.