Poques vegades un canvi nascut a les urnes ha estat tan contundent. El binomi PP-PSOE -els dos partits que han governat Espanya en els darrers 32 anys i que han votat junts en 7 de cada 10 votacions a Brussel·les- fa només 5 anys obtingué 47 diputats, el 90% de tots els que s’escollien. En les eleccions d’ahir, entre els dos han perdut 17 diputats i més de 5 milions de vots.
Al mateix temps, les coalicions que o bé se situen ideològicament a l’esquerra d’aquests dues opcions o bé que demanen un canvi radical en aquest model d’Estat cada vegada més centralitzat, han triplicat els seus resultats i han passat de 6 a 18 eurodiputats. De fet, la suma d’aquests són ja la primera preferència política a tot l’Estat. Mai s’havia vist cosa igual.
En canvi, les ofertes electorals que esperaven un gran increment de les seves tesis encara més centralitzadores i a la dreta han recollit 1.700.000 vots més (el mateix dia que PP i PSOE perdien 5,5 milions de vots).
En definitiva, hi ha hagut un major suport cap a les propostes econòmiques i socials més avançades i innovadores i, sobretot, cap a aquelles que proposen superar un model d’Estat centralitzador i asfixiant.
A Catalunya, a les darreres eleccions, les opcions que defensaven l’exercici del dret a l’autodeterminació no arribaven al 10% dels vots (CiU encara batallava per un “millor finançament”). Ara, la suma dels partits que reclamen un “Estat propi”, supera el 62% dels vots. Un canvi tan gran -i en tan pocs anys- encara no l’havíem vist en democràcia. I també és insòlit que el PSOE a Catalunya -que ha perdut més de la meitat dels vots- continua sense escoltar les demandes de la societat catalana.
A Balears, l’abstenció és l’opció política preferida: no és cap bona notícia. Però la gran sorpresa és que el PP ha obtingut -amb diferència- els pitjors resultats de la seva història a les Illes Balears. Si Bauzá vol continuar governant, a les properes autonòmiques haurà d’obtenir 100.000 vots més dels que va rebre ahir. No els serà gens fàcil.
Per la seva banda, el PSIB-PSOE haurà de decidir-se aviat: si vol continuar fent seguidisme del discurs de Madrid i de les habituals concessions a bancs i grans empreses o si vol ser una alternativa real. Mentre els seus dirigents s’ho pensen, els seus votants es van decidint a marxes forçades: han perdut 40.000 vots.
A Balears, una altra anomalia és que més de 65.000 electors han quedat orfes d’opció política: els votants de PSM-Entesa-IniciativaVerds i d’El Pi han vist com aquests partits no es presentaven en aquestes eleccions. D’aquí a 12 mesos, els seus vots seran determinants en el nou Parlament balear.
I finalment, ERC-Illes, que ha obtingut un gran resultat i ha recollit 15.000 dels 40.000 vots del PSM-Entesa-IniciativaVerds, haurà de tenir en compte que les opcions únicament centrades en la qüestió nacional no són la principal prioritat dels ciutadans d’aquí: els vots obtinguts per les opcions basades en la justícia social i l’ecologisme també compten molt.