Montilla se salta la votació per no avalar la intervenció
L’expresident defensa que volia representar els que dubten de l’eficàcia de l’article
MadridNi sí, ni no, ni abstenció. El que va ser president de la Generalitat del 2006 al 2010, José Montilla, va optar ahir per la via menys compromesa en la votació al Senat de l’article 155 de la Constitució. El també senador designat pel Parlament va decidir aixecar-se del seu escó i absentar-se en la votació. Va seguir-la així per televisió des d’una sala annexa de la cambra alta sota la mirada expectant dels periodistes. “Amb la meva absència vull representar els que dubten de l’eficàcia del 155”, va justificar en roda de premsa, i s’alineava així amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, així com amb la resta de membres del PSC que van firmar el manifest contra la intervenció de l’autonomia. Tenia ja l’aval des de fa dies del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que s’ha quedat sol a Catalunya en la defensa de l’aplicació de l’article.
A Montilla s’hi va sumar l’expresident balear Francesc Antich, que també va sortir de l’hemicicle per no haver de mullar-se. Un dels arguments de pes que va posar sobre la taula l’únic senador del PSC per no votar va ser la seva figura “d’expresident” de la Generalitat. “Tinc un compromís amb la institució”, va afirmar, si bé alhora va defensar que les resolucions votades pel Parlament eren “la culminació d’un despropòsit”.
L’expresident va intentar així ser dur a parts iguals tant contra el govern espanyol com contra l’executiu català. Per una banda va “qüestionar” la constitucionalitat d’alguns aspectes del desplegament del 155 -que no va voler matisar- i per l’altra va titllar “d’actuació irresponsable” la proclamació de la República. Finalment, també va entonar un mea culpa per haver “fracassat, desgraciadament”, en la mediació els últims dies, després de ser al Palau de la Generalitat per intentar convèncer Carles Puigdemont que convoqués eleccions anticipades.
Comprensió amb el PSOE
Amb qui va ser comprensiu va ser amb el PSOE, malgrat haver-se saltat la disciplina de vot en un moment crucial de la història legislativa de la cambra alta. Va assegurar que “comprenia” tant les raons del govern espanyol com les dels socialistes, que, al seu entendre, han donat un suport “matisat” a la intervenció. “Un partit que ha governat Espanya i que aspira a governar-la de nou no pot fer altra cosa”, va assenyalar, i va tornar a agrair la confiança dels socialistes catalans.
Ara el grup socialista al Senat abordarà una possible penalització de Montilla per no acatar la disciplina de vot, malgrat que a Ferraz no hi havia ahir un gran ànim de revenja i comprenien la seva situació com a expresident de la Generalitat. En la seva intervenció al Parlament dimarts ja va avançar que havia pres una decisió “personal” sobre la votació, però no la va compartir. Ahir les seves crítiques a la constitucionalitat del 155 van ser respostes amb una breu declaració de Pedro Sánchez condemnant la proclamació de la República. El líder socialista no va mencionar ni un sol moment el polèmic article, tot i que 59 dels seus 62 senadors -també va faltar en la votació un senador per Cantàbria convalescent per malaltia- hi havien votat a favor.