Artà es prepara per al seu segon festival de la cervesa, amb 80 referències de tot l'Estat i internacionals

Tasts guiats, concursos i taula rodona sobre el món de la cervesa diversificaran el programa del II Artà Beer Festival, que tindrà lloc el primer cap de setmana de juny

El batle (esquerra) amb dos membres de l'organització, exposant la cervesa pròpia que participarà al festival.
M. B.
26/05/2016
3 min

ArtàArtà innova, també en festes. El poble es prepara per ser durant un cap de setmana la capital de la cervesa a la Mediterrània. Més de 80 barrils de líquid daurat artesà de tot el món se serviran entre el divendres 3 i el dissabte 4 de juny en el marc del II Artà Beer Festival. L'esdeveniment aplegarà aficionats de l'elaboració de cervesa i visitants de tota l'illa. Hi haurà 2.500 litres de cervesa, servida en 12 tiradors i s’espera que se superin els 2.500 visitants de l’any passat.

L'Associació Malalts de Birra organitza aquest festival per segon any consecutiu, amb el suport de l'Ajuntament d'Artà i la col·laboració del Govern i el Consell de Mallorca. L'edició d'enguany tindrà novetats importants. S'ha creat una app per a mòbils que guiarà el visitant pel festival. També hi haurà la presència de dos dels millors mestres cervesers a nivell estatal: Juan A. Rodríguez, de NaparBier, i Daniel Fermún, de l'Institut de Cervesa Artesana de Barcelona.

Moltes de les cerveses que se serviran es podran tastar per primera vegada a les Balears. És el cas de l'Anderson Valley Hop Ottin (EEUU), la Piris Lindy Hop (cuinada a Barcelona per un artanenc) o tots els barrils de l'Institut de la Cervesa Artesana (Barcelona).

"Posa'm una setze"

A més, enguany també es podrà tastar la cervesa 'XVI', una edició limitada de 750 litres creada explícitament per al festival. Una altra novetat és el pre-Artà Beer Festival: a partir d'avui i fins a l'inici del festival, qualsevol persona que vulgui tastar la cervesa del festival ho podrà fer en els bars i restaurants col·laboradors.

Els visitants que s'apropin a l'amfiteatre de Na Batlessa podran degustar grans llegendes del panorama cerveser internacional com ara Weihenstephaner (cervesera més antiga del món), Brewdog (cervesera més famosa de l'actualitat) o Trobadour (cervesera històrica de Bèlgica). Les cerveses arriben de tot el món: les Illes, Catalunya, el País Basc, Bèlgica, Estats Units, Alemanya...

L'Artà Beer Festival no és només una mostra de cervesa, sinó que fomenta tot tipus d'activitats relacionades amb el món cerveser. Durant els dos dies hi haurà tasts guiats, el II Concurs de Homebrewing i una taula rodona sobre el present i el futur de la cervesa artesana, entre d'altres. Per altra banda, també hi haurà actuacions musicals i sessions a càrrec de Rock FM. "Volem que la gent s'introdueixi en aquest món i que s'animi a fer cervesa", ha destacat Tomeu Coll, president de l'Associació Malalts de Birra. "És un festival únic a Mallorca pel que fa a format i diversitat de cerveses", ha explicat Sergi Franco, també de l'associació. Per part seva, el batle d'Artà, Bartomeu Gili, ha destacat el creixement "exponencial del festival", que l'any passat acollí més de 2.000 persones.

Les cerveses mallorquines

A l'Artà Beer Festival tampoc hi faltaran les cerveses de casa. En l'edició d'enguany hi seran presents: Sullerica, Banyarriquer, Toutatis i Beer Lovers. També, i amb una gran representació de la seva varietat, hi haurà la cervesa Piris, elaborada a Barcelona per un artanenc.

Els horaris del festival seran divendres de 18.30 a 2 h de la matinada i dissabte de 10 a 2 h de la matinada. L'entrada és gratuïta. Només caldrà comprar el tassó del festival, que costarà dos euros, és de vidre i serà retornable. Les consumicions de cervesa també tindran un preu de dos euros. Per acompanyar, hi haurà una gran varietat de tapes, coques i entrepans elaborats per la mateixa associació.

Cervesa artesana: moda o tradició?

La cervesa artesana és una tradició que ha tornat per quedar. L'estat espanyol va arribar a tenir més de 200 fàbriques de cervesa, algunes d'elles a Mallorca. Avui dia es continua bevent més cervesa que vi, i el públic ha redescobert que el món cerveser no es redueix a la pilsener international, sinó que hi ha desenes d'estils de fer cervesa que, combinats amb els més de 500 llevats existents o amb els més de 200 tipus de llúpol que es poden trobar al mercat (per no parlar de la possibilitat d'envellir el líquid en diversos recipients), dóna com a resultat milers de combinacions diferents.

stats