ENERGIA

Ciutadella podria acollir el parc eòlic més gran de les Illes

Una empresa tramita una instal·lació amb sis molins de 125 metres d’alt

2.000 KW  La capacitat de generació multiplicaria gairebé per quatre la de Milà.
Llorenç Allès
16/05/2015
3 min

CiutadellaEl paisatge de Ciutadella podria canviar de manera notable els propers anys si prospera un projecte que tramita el Govern balear. Una empresa inicialment eivissenca i ara ja instal·lada al municipi, Energía Eólica de Baleares SL, pretén construir al nord del municipi el parc eòlic més gran de Balears. La iniciativa és als despatxos de les administracions balears des de fa nou anys, però els darrers mesos la tramitació s’ha reprès per l’interès mostrat per la promotora. El darrer tràmit s’ha fet davant l’Ajuntament de Ciutadella, a qui s’ha consultat sobre els tràmits urbanístics a seguir per treure endavant la proposta.

Què vol dir el parc eòlic més gran de Balears? El projecte implicaria instal·lar sis grans molins en una superfície de 38 hectàrees situada al nord de Menorca, a prop de la platja de Cala Morell. Concretament, el parc s’ubicaria a la finca de Son Rotger, el propietari de la qual té signat ja un acord amb els promotors. Cada molí tindria en total 125 metres d’altura (80 de la torre més les aspes dels rotors, que tenen 90 metres de diàmetre). Cal recordar que els molins del parc eòlic de Milà tenen en total 80 metres d’altura, sumant la torre i els rotors. Aquesta infraestructura tindria una capacitat de generació que multiplicaria gairebé per quatre la de Milà, ja que cada aerogenerador tindria una potència nominal de 2.000 KW. En total, els sis molins produirien energia per al consum d’unes 8.000 famílies, fet que evitaria a la vegada el consum de 63.000 litres de petroli cada any.

Un projecte d’aquest calat suposa una inversió elevada. Així, la compra i instal·lació dels molins, més l’adequació del terreny, construcció de casetes de control i altres actuacions, suposarien una inversió de 12,6 milions d’euros. Unes dades eloqüents per copsar la dimensió del projecte.

Gran impacte visual i paisatgístic

Els promotors són conscients que la seva iniciativa suposaria un gran impacte visual i paisatgístic. De fet, el primer estudi d’impacte ambiental que es va fer del projecte apuntava que la visibilitat dels aerogeneradors seria “total” des de la zona nord de Ciutadella. Cal destacar, en aquest sentit, que es tracta d’un paisatge pla, sense pràcticament elevacions, i poblat en molts punts de barraques de bens. Precisament l’orografia del terreny ha estat un dels motius pels quals els promotors han escollit aquest emplaçament i no un altre per ubicar-hi el parc eòlic. Expliquen en el seu projecte que fins i tot el Pla director sectorial energètic de les Illes Balears té inclosa la zona com a apta per a instal·lacions d’aquest tipus. No debades, relativament a prop d’on es vol ubicar aquest parc eòlic es troba el parc solar de Son Salomó.

La tramitació d’aquesta iniciativa posa damunt la taula un debat encara no resolt. Què pesa més: l’impacte visual que pugui tenir una instal·lació d’aquestes dimensions o els beneficis energètics i ambientals que pugui generar? No hi ha una resposta objectiva per a aquesta pregunta. Els promotors del projecte han fet una recreació virtual de com es veurien els molins des de diferents punts de Ciutadella i, sens dubte, passarien a ser un element inevitable del perfil del municipi. De fet, van preveure la possibilitat fins i tot d’instal·lar 10 molins de potència inferior, però quan van comprovar que l’impacte visual era pràcticament el mateix, es van decantar per l’opció dels sis molins.

L’empresa, conscient que una iniciativa així generarà polèmica, ha afegit en el projecte el que anomena “repercussions socials” del parc eòlic. Així, a més de recordar la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera i tot el que comporta, afegeix que la construcció del parc generarà 25 llocs de feina durant les obres (nou mesos, en principi) i cinc llocs qualificats quan la instal·lació ja estigui en funcionament. Ara bé, el projecte inclou també els efectes negatius de la instal·lació. A més de l’impacte visual “sever” de la infraestructura, admeten el risc que algunes aus protegides xoquin amb els molins i també constaten que es destruirà part de la coberta vegetal del terreny on s’aixecaran els molins. De fet, durant la llarga tramitació del parc (que va estar a punt de quedar aturada dues vegades), el Servei de Protecció d’Espècies ha emès dos informes desfavorables a la iniciativa perquè considera que el risc d’impacte d’aus en perill d’extinció contra els molins és massa elevat i perquè troba “inadequat” l’emplaçament del parc també perquè afecta el trànsit habitual de les aus.

Sens dubte, un projecte així portarà cua. Administrativament és una iniciativa complexa, com ho demostra que faci 9 anys que es tramita, i socialment tornarà a posar damunt la taula un debat que Menorca va viure molt intensament quan es volien instal·lar dos parcs eòlics a la zona de Ferreries i es Mercadal, que finalment van ser aturats.

stats